Kyllingtagine med poteter og gulrøtter

Recipe for Moroccan chicken tagine with carrots and potatoes in english at the bottom 👇🏾En tagine er historisk en Berber rett fra Nord Afrika som er oppkalt etter den leirgryten den er kokt i. Leirgryten brukes fortsatt tradisjonelt i Marokko når retten lages, men den er ikke  nødvendig for at vi skal lykkes med retten.

I utgangspunktet ble den brukt som en praktisk gryte i områder med begrenset vannforsyning. Det kjegleformete lokket til taginen fanger opp danpen og returnerer fuktigheten tilbake til gryten. På den måten trenger man minimalt med vann for å koke kjøtt og grønsaker. Den lave indirekte varmen og lang koketid produserer en rik, aromatisk smak og resulterer i saftig og mørt kjøtt. Tagine er ensbetydende med sakte koking , noe som gjør rettene ideel for tilberedning i ovn.

Marokkanske tagineretter er vanligvis laget med oppskåret kjøtt, kylling eller fisk sammen med grønnsaker, eller kun vegetariske taginer.  Man bruker også frukt og nøtter i dem og vanlige krydder som brukes kan være ras el hanout, ingefær, spisskummen , gurkemeie, kanel, safran,og malt koriander. Noen ganger også paprika og chili . Den søte( rosiner, dadler, aprikoser osv) og sure (sitroner) kombinasjonen er vanlig i tagine retter som er laget med lam og kylling. Tagine serveres vanligvis med brød til.

 

 

Kyllingtagine med poteter og gulrøtter

Personer: 4

Ingredienser

  • 4 kyllinglår delt i to i leddet og 2 store kyllingbryst, delt i to (Man kan også kun bruke kyllinglår, eller en hel kylling som man deler opp)
  • 2 ts spisskummen
  • 1 ts gurkemeie
  • 1 ts malt ingefær
  • 1 klype knust tørket chili eller mer om de liker det litt spicy
  • 1 ts malt koriander
  • 4 ss olivenolje
  • 2 rødløk, hakket
  • 2 fedd hvitløk, hakket
  • 5 cm stykke ingefær, revet
  • 1 ss tomatpure
  • 1 ss mel
  • 6 gulrøtter, skrelt og kuttet i biter
  • 5 poteter, skrelt og delt i mindre biter
  • 4 dl kyllingkraft
  • 2 små kanelstenger
  • 1 ts flytende honning
  • 2 ss grovhakket koriander

Slik gjør du

  1. Forvarm ovnen til 180 °C. Bland spisskummen, gurkemeie, malt ingefær, chili og malt koriander. Rør halvparten av krydderblandingen sammen med 2 ss olivenolje og litt salt. Ha i kylling og bland til alt kjøttet er dekket med krydderblanding.
  2. Varm litt olje i en stor jerngryte eller tykkbunnet gryte over middels varme. Legg i kyllingen og stek til kyllingdelene er gyllenbrune på begge sider. Overfør til tallerken og sett til side. Hell av overfødig fett fra kyllingen om nødvendig. Fres løk, hvitløk og ingefær over middels høy varme i samme gryten som du stekte kylling  i ca. 5 minutter. Rør i tomatpure. Tilsett resten av krydderblandingen og melet.  Rør godt og hell i kyllingkraft.  Kok opp og  smak til med salt og pepper.  
  3. Ha poteter, gulrøtter og kanelstang i gryten. Legg kyllingen opp på grønnsakene og drypp litt honning over. Dekk gryten med lokk eller folie og stek i 40 minutter i stekeovn til grønsakene er møre og kyllingen er ferdig stekt. Dryss hakket koriander over kyllingen.

Moroccan chicken tagine with carrots and potatoes

A tagine is a Berber dish from North- Africa named after the clay pot it's cooked in. But you don't need necessary a clay pot tagine to cook a tagine. Moroccan tagines are synonymous with slow cooking, making this dishes ideal for cooking in the oven. You can use any kind of oven proved forms with a lid or cover with foil. Moroccan tagine´s are slow cooked tasty stews, usually made with sliced ​​meat, chicken or fish with vegetables or only vegetarian . We also use dried fruits and nuts in them. Common spices used can be ras el hanout, ginger, cumin, turmeric, cinnamon, saffron and ground coriander. Sometimes also paprika and chili. The sweet (raisins, dates, apricots, etc.) and acid (lemons) combination is common in tagine dishes made with lamb and chicken. I did this chicken version without lemons or fruits, but added som honey .

Ingredients

4 chicken thighs split in two in the joint and 2 large chicken breasts, cut in half (You may also use only thights, or a whole chicken cut in pieces )
2 teaspoons cumin
1 teaspoon turmeric
1 teaspoon ground ginger
1 pinch of crushed dried chili or more
1 teaspoon ground coriander
4 tablespoons olive oil
2 red onions, chopped
2 cloves garlic, minced
5 cm piece ginger, grated
1 tablespoon tomato paste
1 tablespoon flour
6 peeled carrots cut into chunks
5 potatoes, peeled and divided into wedges
4 dl chicken stock
2 small cinnamon sticks
1 teaspoon liquid honey
2 tablespoons coarsely chopped cilantro

Method

Preheat oven to 180 °C. Combine cumin, turmeric, ground ginger chili and ground coriander. Stir half of the spice mixture with 2 tablespoons olive oil and a little salt. Add the chicken and mix until all the meat is covered with the spice mixture. Heat some oil in a large heavy pan over medium heat. Add chicken and cook chicken until golden brown on both sides. Transfer to plate and set aside. Pour off redundancy fat from chicken if necessary. Saute onion, garlic and ginger over medium-high heat in the same pan you fried chicken for about 5 minutes. Stir in the tomato puree. Sprinkle with the rest of the seasoning mixture, chili and flour and stir well. Pour in chicken stock and bring to a boil. Season with salt and pepper and add the cinnamon stick. Addd potatoes and carrots in the pan. Place chicken on top of the vegetables and pour a little of the stock over the chicken. Drizzle a honey over . Cover pan with a lid or foil and bake for 40 minutes until the vegetables are tender and chicken is cooked properly. Sprinkle with chopped cilantro and served with bread.

No Comments

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.