Hummus med kantareller og ovnstekte tomater

Recipe for hummus with ovn roasted tomatoes and chanterelles in english at the bottom of this page. for more hummus variety click here Hummus

Som jeg har nevnt tidligere så er hummus mer enn en dip for meg. Hummus er mat, veldig god mat! Jeg blir aldri lei av å spise eller variere hummusen min og i går lagde  vi hummus med ovnstekte tomater, kantareller og spinat. Nydelig middagsmat som du blir sterk og glad av 🙂

Flere hummus varianter finnner du her: Hummus

Personer, smårett: 4
Personer, hovedrett : 2

Ingredienser

  • 1 beger rød cherrytomater
  • 2 hvitløksfedd
  • 1/4 ts havsalt
  • 2 stilk frisk oregano
  • 1 liten løk
  • 200 g kantareller eller annen sopp
  • 200 g frisk spinat
  • olje og smør til steking
  • flaksalt og pepper
  • Hummus:
  • 1 boks( ca 240 g kikerter)
  • 2 ss Tahini
  • 2 hvitløksfedd, knust
  • 1 ts spisskummen
  • 1 sitron, saften
  • 2 ss eller mer lake fra kikertene
  • 2 ss olivenolje

Slik gjør du

  1. Forvarm ovnen til 150°C
  2. Drypp litt olje i en ildfastform. Leggg tomater og hvitløksfedd i formen. Dryss over flaksalt og legg på noen kvister oregano. Stek tomateme i ovnen på 150 C i ca 40 minutter.
  3. Lag hummus: Bland avrente kikerter, tahini, hvitløk, spisskummen og sitronsaft. Kjør alt til puré i kjøkkenmaskin eller med håndblender og tilsett litt av kikertlaken du har spart på. Hummus skal ha en myk konsistens. Smak til med salt.
  4. Varm olje og litt smør i en stekepanne og stek løk og soppen. Smak til med salt og pepper og legg soppen over på et fat.
  5. Ha litt mer olje i stekepannen og tilsett spinatbladene. Snu på spinaten med stekespaden til bladene har falt sammen. Smak til med salt og pepper.
  6. Fordel nå hummus utover en tallerken. Legg på spinat og kantareller og de ovnstekte tomatene. Drypp over litt olivenolje og server med godt brød

Hummus with chanterelles and roasted tomatoes, serves 2 or 4 as a starter or small meal .

 I have said it before, hummus is more than a dip to me. Hummus is food, really good food! I never get tired of eating or vary hummus. Yesterday we made hummus with roasted tomatoes , chanterelles and spinach . Lovely food which makes you strong and happy :-)

Ingrediens

1 cup red cherry tomatoes
2 cloves garlic
1/4 teaspoon sea salt
2 stalk fresh oregano
1 small onion, chopped
200 g chanterelles or other mushrooms
200g spinach
oil and butter for frying

Hummus:
1 box (approximately 240 g ) pre- cooked chickpeas
1 -2 tablespoons water from the chickpeas
2 tablespoons tahini
1 clove garlic , crushed
1 teaspoon cumin
2 tablespoons lemon juice
Salt
Extra virgin olive oil
salt and pepper

Method

Preheat ovn to 150°C

Drizzle a little oil in a casserole dish. Add tomatoes and garlic cloves. Sprinkle with salt flakes and put on some twigs oregano . Roast tomatoes in the oven at 150 °C for about 40 minutes.

In the meantime make the hummus: Mix chickpeas (without water), tahini, garlic , cumin , and lemon juice . Run everything to puree in food processor or with blender, add some water from the chickpeas you have saved. Hummus should have a soft consistency. Season with salt. Have hummus on a plate.

Heat oil and a little butter in a frying pan and fry the onions and chantarelles/mushrooms. Add salt and pepper and put the mushrooms over on a plate and set aside.

Add more oil to the frying pan and add the spinach leaves. Turn spinach with spatula until leaves have fallen together. Season with salt and pepper.

Arrange the spinach, chanterelles and roasted tomatoes on topp of the hummus. Drizzle over a little olive oil and serve with hot bread.

Ingen kommentarer