Gressskar -og tomatsuppe med harisssa og geitost

Recipe for butternut squash – and tomato soup with harissa in english at the bottom of this page👇🏾Denne deilige og mettende suppeoppskriften er inspirert av Paula Wolferts versjon av en gresskar -og tomatsuppen fra Riffjellene nord i Marokko. Tradisjonelt kokes gresskar over lang tid sammen med krydder og en rik tomatsaus for å lage suppen. I Wolferts oppskrift tilsetter hun i tillegg også gammel geitost fra Riffjellene.  Jeg har forenklet den tradisjonelle oppskriften og koker gresskar med soltørkete tomater og tomatpuree og Paula Wolferts litt stramme geitost fra Rif er byttet ut med en mild snøfrisk variant.

Bon appétit

Gressskar -og tomatsuppe med harisssa og geitost

Personer: 4

Ingredienser

  • 1 løk , hakket
  • 1 kg flaske gresskar eller annen gresskar, skrelt og i biter
  • 3 fedd hvitløk, hakket
  • 2 toppete ss tomatpure
  • 3 ss soltørket tomater i olje, hakket
  • 1/4 ts gurkemeie
  • 1/4 malt koriander
  • 1/4 ts pepper
  • 1 knivsodd muskatnøtt
  • 1 knivsodd kanel
  • 2 dl creme fraiche + litt til topping
  • 100 g smørbar geitost ( jeg har brukt snøfrisk)
  • 2 ts harissa ( er en nordafrikansk chilipaste laget av chili, spisskummen og andre krydder og kan kjøpes i innvandrerbutikker eller velassorterte dagligvarebutikker)
  • Salt og pepper
  • Litt olivenolje til steking

Slik gjør du

  1. Varm litt olje i en gryte og fres løk og hvitløk til myk. Tilsett gresskar, soltørket tomater tomatpure og krydder. Rør godt før du heller i 1 liter vann og kok opp. Kok i ca 20 minutter til gresskarbitene er møre. Kjør suppen glatt med stavmikser eller blender. Tilsett mer kokende vann om den er for tykk. Harissa skal røres i suppen helt til slutt og den inneholder ofte salt, så vær forsiktig med å salte. Varm opp suppen igjen og tilsett creme fraiche og geitosten. Rør godt til osten har smeltet og rør i harissa helt til slutt. Smak til med salt og pepper. Suppen kan serveres med en klatt creme fraiche og mer harissa ved siden av.

Butternut squash - and tomato soup with harissa , serves 4.

This delicious and hearty soup recipe is inspired by Paula Wolferts version of the classic Moroccan pumpkin -and tomato soup from Rif mountains in northern Morocco. Traditionally slow cooked pumpkin with spices and a rich tomato sauce. In Wolferts recipe she adds aged goat cheese from Rif mountains. I've simplified the traditional recipe and cook pumpkin with sundried tomatoes and tomatpaste and Paula Wolferts aged goat cheese has been replaced by a mild variant.

Bon Appetit

ingredients

1 onion, chopped
1 kg butternut squash or other kind of pumpkin, peeled and cut into wedges
3 cloves garlic, minced
2 topped tablespoons tomato paste
3 tablespoons sun-dried tomatoes in oil, chopped
1/4 teaspoon turmeric
1/4 teaspoon ground ginger
1/4 teaspoon ground coriander
1/4 teaspoon pepper
1 pinch of nutmeg
1 pinch of cinnamon
2 dl creme fraiche + little for topping
100g spreadable mild goat cheese 2 teaspoons harissa
Salt and pepper
Olive oil

Method

Heat some oil in a in a large sauce-pan and fry the onion and garlic until soft. Add the pumpkin, sun-dried tomatoes, tomato paste and spices. Stir well before pouring into 1 liter of water and bring to a boil. Cook for about 20 minutes until the pumpkin is tender. Puree the soup with blender. Add more water if it is too thick and season with salt and pepper. Reheat the soup again and add creme fraiche and goat cheese. Stir until cheese has melted and stir in harissa last. Season with salt and pepper.

The soup can be served with a dollop of creme fraiche and more harissa on the side.

Ingen kommentarer