Flate foccacia med vårløk

Jeg liker å servere brød ved middagsbordet vårt. Det hører med til min kultur og dele brød ved alle måltider. Som oftets bruker jeg vanlig norsk brød, arabiske flatbrød, pitabrød, potetlomper eller tortillalefser. Har vi har gjester lager jeg av og til foccacia og smaksetter den med urter, oliven og tomater. Noen ganger blir jeg nostalgisk og kopierer min mors delikate brød fra den tiden vi hadde kolonihagen og  alt kunne legges  på denne brøddeigen. Da deler jeg foccaciadeigen i to og lager flate brød som jeg dekker med vårløk og urter som oregano og timian. Helt supert når man skal servere suppe, gryterett, tapas eller til røykelaks.

Flate foccacia med vårløk

Personer: 8

Ingredienser

  • 10 dl hvetemel eller siktet spelt
  • 1 pakke tørrgjær
  • 5 dl vann, lunkent, ca. 25 °C
  • 1 ss honning eller sukker
  • 1/2 ts salt
  • 2 ss + 1 dl olivenolje
  • 1 bunt vårløk
  • Frisk timian eller oregano
  • Flaksalt

Slik gjør du

  1. Bland mel, tørrgjær, sukker, salt og lunkent vann i kjøkkenmaskin. Kjør til en jevn deig. Du kan eventuelt erstatte tørrgjær med fersk gjær, men da trenger du å løse den opp i lunken væske først. Elt deigen godt sammen. Den skal være løs og smidig. Tilsett 2 ss olivenolje og vend deigen i oljen slik at oljen legger seg rundt hele deigen.
  2. -
  3. Sett deigen til heving på et lunt sted til den har fått dobbel størrelse. Kle 2 langpanner med bakepapir og drypp olje på papiret. Del brøddeigen i 2 deler og hvelv den litt løse deigen over på papiret. Form til et flat brød og lag små fordybninger med fingeren. Hell over godt med olivenolje. Del vårløken i to på langs, vend den litt i olivenolje og legg den i deigen med snittsiden opp. Strø over friske urter og flaksalt. La deigen etterheve i ca 30 minutter mens du forvarmer ovnen.
  4. -
  5. Forvarm ovn til 200°C
  6. -
  7. Sett flatbrød foccacia i forvarmet ovn og stek brødet gyllent i ca. 12 -15 minutter til brødet er ferdigstekt. Avkjøl på rist. 

Ingen kommentarer