Aubergin- og søtpotetsuppe med tahini og zaatar

Recipe for roasted eggplant and sweet potato soup with tahini & zaatar in english at the bottom of this page. Jeg ble litt inspirert av den kulinariske perlen baba ganoush fra Midtøsten ( aubergine dipp med tahini), da jeg laget denne robuste og velgjørende suppen av ovnsstekte auberginer og søtpoteter.

Jeg bruker både tahini og zaátar i suppen som begge består av sesamfrø hjemmehørende i Midtøsten. Tahini er malte sesamfrø og zaátar  er en krydderblanding. Det er store variasjoner i hva zaátar inneholder. Den mest vanlige kombinasjonen er  timian, oregano, sesamfrø og sumak.  Zaátar får du kjøpt i innvandrebutikk og kan brukes i alt  fra salater, egg, kjøtt og fiskeretter.

 

Aubergin og søtpotetsuppe med tahini og zaatar

Personer: 4

Ingredienser

  • 2 auberginer, del i to på langs
  • 1 – 2 løk (avhengig av størrelse), del i båter
  • 5 fedd hvitløk, med skall
  • 2 søtpoteter, skrell og del i terninger
  • 2 ts spisskummen
  • 2 ts zaatar + mer til topping
  • 2 ss tahini
  • 1 l vegansk grønnsak (eller kylling buljong)
  • 1 sitron, saften
  • Salt
  • Pepper
  • Olivenolje

Slik gjør du

  1. Forvarm ovnen til 200 °C
  2. Legg søtpoteter og auberginer (med skinnsiden ned ), løkbåter og hvitløk på stekeplate. Dryss over litt salt og pepper og risle over olivenolje. Vend litt på potetene, slik at alle blir dekket av olje. Stek i ca. 20 minutter eller til grønnsakene er blitt myke. Varm 2 ss olje i en kasserolle og tilsett spisskummen og zaatar. Fres krydder rask i olje noen sekunder og ta av platen. Grav ut auberginkjøtt med en skje, press hvitløken ut av skallet og ha alt i kasserollen sammen med søtpoteter og løk. Ha kasserollen tilbake på platen og rør krydderblandingen i grønsakene sammen med tahini. Tilsett buljong og kok opp. Kjør suppen jevn med stavmikser og tilsett gjerne mer vann om den er for tykk. Rør i sitronsaft og smak til med salt og pepper. Server med et dryss zaatar og gjerne med en skje yoghurt og friske urter som, timian, koriander eller persille.

Roasted eggplant and sweet potato soup with tahini and zaatar. Serves 4

I was a little inspired by the culinary gem baba ganoush from the Middle East ( eggplant dip with tahini ) , when I made ​​this robust and tasty soup of roasted eggplant and sweet potatoes . I use tahini and Zaatar in the soup , both containing sesame and from the Middle East. Tahini is sesame paste and Zaatar is a spice blend . There are wide variations in what Zaatar contains . The most common combination is thyme , oregano , sesame and sumak . Zaatar can be used in everything from salads , eggs, meat and fish dishes.

Ingrediens

2 eggplants, cut into half lengthwise
1-2 onions (depending on size), cut into wedges
5 cloves garlic, with shell
2 sweet potatoes, peel and cut into cubes
2 teaspoons cumin
2 tsp zaatar + more for topping
2 tablespoons tahini
1 l vegetable or chicken broth
1 lemon, juice
salt
pepper
olive oil

Method

Preheat oven to 200 ° C

Add sweet potatoes and eggplants (skin side down), onion and garlic on baking sheet. Sprinkle with a little salt and pepper and the trickle of olive oil. Turn slightly on the potatoes, so that all of them are covered in oil. Bake for approximately 20 minutes or until the vegetables have become soft. Heat 2 tablespoons oliveoil in a pan and add the cumin and zaatar. Saute spices quickly in the oil for a few seconds and remove from the heat. Scoop out the eggplant with a spoon, press the garlic out of the shell and have everything in the pan along with sweet potatoes and onions. Return the pan to the heat and stir the spice mixture in the vegetables along with the tahini. Add broth and bring to a boil. Run the soup smooth with hand blender and add more water if it is too thick. Stir in lemon juice and season with salt and pepper. Serve with a sprinkling zaatar and with a spoon yogurt if you like and fresh herbs, such as thyme, cilantro or parsley .

Ingen kommentarer